18.11.2014

Migdałowe magdalenki


Ostatnio było u nas w domu bardzo magdalenkowo :) W końcu trzeba było wykorzystać foremkę zakupioną już przeszło 2 lata temu. Co do ciasteczek to były pyszne, delikatnie i lekko wilgotne dzięki dodatkowi serka mascarpone. Bardzo polecam.



Składniki na około 25 ciasteczek:

  • 75 g masła
  • 75 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 55 g mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 125 g cukru pudru
  • 75 g mascarpone
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Formę ma magdalenki smarujemy rozpuszczonym masłem i oprószamy mąką pszenną. Nadmiar mąki strzepujemy.
Masło umieszczamy w małym garnuszku, roztapiamy na małej mocy palnika. Odstawiamy do przestudzenia.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy mielone migdały. Mieszamy.
Jajka, cukier puder, mascarpone,sól i ekstrakt z migdałów miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy w trzech etapach przesianą mąkę z migdałami. Za każdym razem mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Na końcu dodajemy masło i ponownie mieszamy do połączenia się składników.
Łyżeczką wypełniamy masą zagłębiania w foremce na magdalenki do 3/4 wysokości. Pieczemy na złoto-brązowy kolor około 12-14 minut.
Po upieczeniu studzimy na metalowej kratce.



2 komentarze:

  1. Wydaje mi się że przeglądanie Pani stron z przepisami - patrzenie na fotografie - sprawia mi taką samą radość jak gdybym zjadał - delektował się tymi ciastami czy ciasteczkami -Dziękuje za nasycenie oczu
    tymi cudnościami -

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje ślicznie. Bardzo się ciesze że to co robię komuś się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly