20.11.2014

Kilimandżaro


Ciasto piekłam już kilka tygodni temu i jakoś tak zapomniałam o publikacji tego przepisu. Ale już to nadrabiam i zapraszam na pyszne ciasto a raczej po  przepis na pyszne ciasto. 

Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji.


Na zdjęciu troszkę inaczej ciasto jest przełożone ponieważ piekłam w tortownicy i biszkopt postanowiłam przeciąć na 3 części ponieważ wydawał mi się za wysoki aby przeciąć go tylko na dwie części jak w oryginalnym przepisie.



Składniki na ciasto biszkoptowe:

  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 jajek 
  • 200 g cukru 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy.
Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy żółtka i cukier. Wszystko razem miksujemy aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakaem i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy, wyrównujemy i pieczemy około 30- 40 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy. 
Z zimnego biszkoptu delikatnie odrywamy papier. Ciasto przecinamy na dwa równe blaty.

Składniki na masę jabłkową:

  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki
  • 1 łyżka masła

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
Masło roztapiamy na patelni dodajemy jabłka, chwilę smażymy dodajemy suchą galaretkę. Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Składniki na masę budyniową:

  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
Z mleka, cukru, żółtek, mąki gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia przykryty folią spożywczą. 
Masło ucieramy na jasny puszysty krem, następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce przestudzony krem.

Wykonanie :

Na paterze umieszczamy spodni blat ciasta, wykładamy masę jabłkową. Na masę jabłkową wykładamy masę budyniową. Na wierzchu umieszczamy drugą część biszkoptu. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.




2 komentarze:

Printfriendly