29.11.2014

Muffinki z żurawina i serkiem mascarpone


Bardzo smaczne muffinki gdzie charakteru dodaje im lekko kwaskowa żurawina a do tego pyszny serek mascarpone. W oryginalnym przepisie był serek kremowy typu philadelphia natomiast ja użyłam serek mascarpone.









Składniki na 12 muffinek:
  • 100 g serka mascarpone lub kremowego serka typu philadelphia
  • 250 g drobnego cukru
  • 175 g żurawiny
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 75 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Serek ucieramy łyżką w miseczce z 25 g cukru. Wkładamy do lodówki do momentu aż będzie potrzebny.

Żurawinę razem z 25 g cukru gotujemy aż zacznie pękać. Lekko rozgniatamy i odstawiamy aż ostygnie.

Mąkę i proszek do pieczenia  przesiewamy do dużej miski ,dodajemy pozostały cukier, jajka, olej i ekstrakt. Miksujemy. Na końcu dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy. Masą wykładamy papilotki na środku robimy małe wgłębienie i umieszczamy w nim serek.

Muffinki pieczemy około 25 minut. Muffinki studzimy na metalowej kratce, zimne można oprószyć cukrem pudrem.


1 komentarz:

  1. Gdyby człowiek nauczył się cieszyć
    ze słów innych -gdy słowa innych poprawiały ich nastrój
    A -gdy ich już nie ma
    wyjechali,wyszli -przypomnieć sobie -
    co do niego lub do niej mówili
    i pomagać sobie w chwilach trudnych
    gdy coś dręczy- czy to nie było by piękne ?
    powtarzając nawet szeptem -

    Najpiękniej by było aby depresja i stres nigdy nie istniały -


    Lekiem na całe zło jest miłość -w rodzinie
    W gronie znajomych to przyjaźń ,zrozumienie,szacunek -życzliwość-

    Żurawiny jedliśmy albo w konfiturze albo suszone
    taki deserek z żurawinami pięknie wygląda- i jest pyszny
    rajski widok dla oczu

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly