Muffinki z żurawina i serkiem mascarpone
Bardzo smaczne muffinki gdzie charakteru dodaje im lekko kwaskowa żurawina a do tego pyszny serek mascarpone. W oryginalnym przepisie był serek kremowy typu philadelphia natomiast ja użyłam serek mascarpone.
Składniki na 12 muffinek:
- 100 g serka mascarpone lub kremowego serka typu philadelphia
- 250 g drobnego cukru
- 175 g żurawiny
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 75 ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Serek ucieramy łyżką w miseczce z 25 g cukru. Wkładamy do lodówki do momentu aż będzie potrzebny.
Żurawinę razem z 25 g cukru gotujemy aż zacznie pękać. Lekko rozgniatamy i odstawiamy aż ostygnie.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski ,dodajemy pozostały cukier, jajka, olej i ekstrakt. Miksujemy. Na końcu dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy. Masą wykładamy papilotki na środku robimy małe wgłębienie i umieszczamy w nim serek.
Muffinki pieczemy około 25 minut. Muffinki studzimy na metalowej kratce, zimne można oprószyć cukrem pudrem.
Gdyby człowiek nauczył się cieszyć
OdpowiedzUsuńze słów innych -gdy słowa innych poprawiały ich nastrój
A -gdy ich już nie ma
wyjechali,wyszli -przypomnieć sobie -
co do niego lub do niej mówili
i pomagać sobie w chwilach trudnych
gdy coś dręczy- czy to nie było by piękne ?
powtarzając nawet szeptem -
Najpiękniej by było aby depresja i stres nigdy nie istniały -
Lekiem na całe zło jest miłość -w rodzinie
W gronie znajomych to przyjaźń ,zrozumienie,szacunek -życzliwość-
Żurawiny jedliśmy albo w konfiturze albo suszone
taki deserek z żurawinami pięknie wygląda- i jest pyszny
rajski widok dla oczu