24.11.2014

Babeczki ze snikersami


Pyszne babeczki waniliowe z batonikami Snickers. Po prostu obłędne. A do tego masa toffi, orzeszki i czekolada.









Składniki na 12 babeczek:

  • 2 batoniki Snickers
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 15 ml mleka
  • 50 g masła
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko

Formę na muffinki wypełniamy papilotkami. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C°.
Batoniki Snickers kroimy na drobną kostkę.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Do małego garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło,cukier, ekstrakt. Podgrzewamy aż masło i cukier się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. 
Do mąki wlewamy masę mleczno- maślaną. Dodajemy jajko, mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy pokrojone Snickersy, mieszamy. 
Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut do tzw suchego patyczka.

Składniki na masę toffi:

  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g gotowej masy toffi lub krówkowej
Dodatkowo:

  • 2 batoniki Snickersy

Masło i masę toffi miksujemy na jednolitą puszystą masę.

Wykonanie:

Na zimne babeczki wyciskamy porcję kremu .Wierzch ozdabiamy pokrojonymi batonikami i rozpuszczoną czekoladą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly