27.11.2014

Wafelki z masą karmelową


Wafelki to jedna z z najprostszych
słodkości jakie można 
przygotować i chyba jedna z najsmaczniejszych. Dawno dawno temu w domu rodzinnym często przekładałyśmy z mamą wafle różnymi masami a teraz mogę tylko pomarzyć o wafelkach ponieważ tutaj gdzie mieszkam ich nie ma. A szkoda.










Składniki:
  • mleko skondensowane słodzone lub gotowy karmel w puszce
  • kostka masła
  • paczka wafli


Jeśli używamy mleka skondensowanego umieszczamy puszkę w garnku z wodą i gotujemy około 2 godziny. Następnie puszkę wyjmujemy z wody i odstawiamy do ostygnięcia.

Karmel miksujemy z masłem na jasną puszystą masę. Następnie masą karmelową przekładamy wafle. Gotowe wafle owijamy papierem do pieczenia, dociskamy np ciężką książka i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly