Kakaowe Magdalenki
A może wolicie Magdalenki kakaowe :) dla tych co wolą czekoladowe smaki i nie tylko.
Składniki na 30 ciasteczek:
- 150 g masła
- 130 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 150 g cukru
Masło umieszczamy w małym garnuszku, topimy. Odkładamy.
Mąkę pszenną, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, gęstą puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy połowę rozpuszczonego masła i wsypujemy połowę przesianej mąki. Delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy resztę masła i wsypujemy pozostałą część mąki. Ponownie delikatnie mieszamy. Masą wypełniamy foremkę tak aby prawie wypełniała "muszelki" w całości.
Pieczemy około 8-10 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce. Zimne można ozdobić
Komentarze
Prześlij komentarz