10.11.2014

Kakaowe Magdalenki


A może wolicie Magdalenki kakaowe :) dla tych co wolą czekoladowe smaki i nie tylko.





Składniki na 30 ciasteczek:
  • 150 g masła
  • 130 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
Piekarnik rozgrzewamy do 200 C°. Foremkę do Magdalenek smarujemy roztopionym masłem i oprószamy mąką. Nadmiar mąki strzepujemy. 
Masło umieszczamy w małym garnuszku, topimy. Odkładamy.
Mąkę pszenną, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, gęstą puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy połowę rozpuszczonego masła i wsypujemy połowę przesianej mąki. Delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy resztę masła i wsypujemy pozostałą część mąki. Ponownie delikatnie mieszamy. Masą wypełniamy foremkę tak aby prawie wypełniała "muszelki" w całości. 
Pieczemy około 8-10 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce. Zimne można ozdobić 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly