21.11.2014

Palmiery

Palmiery to chyba najszybsze ciasteczka jakie można przygotować np na niespodziewaną wizytę gości lub po prostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Przy Palmierach nie musimy się zbytnio napracować oczywiście jeśli mamy gotowe ciasto francuskie w lodówce. 


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 60 g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Cukier mieszamy z imbirem i cynamonem. Ciasto kładziemy na delikatnie oprószonym  mąką blacie.
Ciasto posypujemy przygotowanym cukrem z przyprawami. Ciasto zwijamy jednocześnie z obu stron przeciwległych brzegów ciasta kierując się ku środkowi aby powstały dwa ruloniki.  
Tak przygotowane ciasto kroimy w 1-centymetrowe paski. Układamy je na blaszce  w dużych odległościach od siebie.
Palmiery pieczemy około 15 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly