11.11.2014

Cytrynowe ciasto z jabłkami


Chyba jedno z moich ulubionych ciast. Ma kilka zalet, jest szybkie i proste w wykonaniu, tanie, pasują do niego prawie wszystkie owoce a może i wszystkie. A przede wszystkim jest pyszne :)





Składniki:

  • 270 g mąki pszennej
  • 330 g mąki ziemniaczanej
  • 360 g cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 4-5 dużych jabłek

Foremkę o bokach 33 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C°.
Jabłka obieramy, dzielimy na ósemki.
Wszystkie składniki (oprócz jabłek) miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do formy wyrównujemy. Na wierzchu układamy jabłka.
Ciasto pieczemy około 50 minut na złoto-brązowy kolor.




2 komentarze:

  1. Co robimy z masłem? Czy powinno być bardzo miękkie czy roztopić je w garnuszku i dodać do masy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak powinno być miękkie aby można było je bez problemu zmiksować z innymi składnikami.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly