10.11.2014

Cytrynowe Magdalenki


Magdalenki pochodzą oryginalnie z Francji. Pieczone są w specjalnej foremce i po upieczeniu mają kształt muszelek. Dzisiejszy przepis pochodzi z książki 100 Cakes and Bakes, Mary Berry.

Co do ciasteczek są bardzo dobre, lekko cytrynowe, puszyste, leciutkie. Bardzo polecam.

Składniki na 30 ciasteczek:

  • 150 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • otarta skórka z 1 cytryny

Piekarnik rozgrzewamy do 200 C°. Foremkę do Magdalenek smarujemy roztopionym masłem i oprószamy mąką. Nadmiar mąki strzepujemy. 
Masło umieszczamy w małym garnuszku, topimy. Odkładamy.
Mąkę pszenną, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, gęstą puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy połowę rozpuszczonego masła i wsypujemy połowę mąki oraz otartą skórkę z cytryny. Delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy resztę masła i wsypujemy pozostałą część mąki. Ponownie delikatnie mieszamy. Masą wypełniamy foremkę tak aby prawie wypełniała "muszelki" w całości. 
Pieczemy około 8-10 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly