Cytrynowe Magdalenki
Magdalenki pochodzą oryginalnie z Francji. Pieczone są w specjalnej foremce i po upieczeniu mają kształt muszelek. Dzisiejszy przepis pochodzi z książki 100 Cakes and Bakes, Mary Berry.
Co do ciasteczek są bardzo dobre, lekko cytrynowe, puszyste, leciutkie. Bardzo polecam.
- 150 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 150 g cukru
- otarta skórka z 1 cytryny
Piekarnik rozgrzewamy do 200 C°. Foremkę do Magdalenek smarujemy roztopionym masłem i oprószamy mąką. Nadmiar mąki strzepujemy.
Masło umieszczamy w małym garnuszku, topimy. Odkładamy.
Mąkę pszenną, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, gęstą puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy połowę rozpuszczonego masła i wsypujemy połowę mąki oraz otartą skórkę z cytryny. Delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy resztę masła i wsypujemy pozostałą część mąki. Ponownie delikatnie mieszamy. Masą wypełniamy foremkę tak aby prawie wypełniała "muszelki" w całości.
Pieczemy około 8-10 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz