25.11.2014

Drożdżowe muffinki z jabłkami i orzechami


Świetne muffinki z jabłkami i pekanami (możecie użyć innych orzechów). W sam raz na jesienne popołudnie do filiżanki kawy, herbaty lub gorącej czekolady. 











Składniki na 16 babeczek:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 g miękkiego masła
  • szczypta soli
Mąkę wsypujemy do dużej miski lub misy miksera. 
Przygotowujemy zaczyn. Do małej miseczki wlewamy ciepłe mleko, skruszamy drożdże, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki pszennej (bierzemy ją z dużej misy). Roztrzepujemy
rózgą i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.


Po tym czasie zaczyn wlewamy do mąki dodajemy resztę składników. Miksujemy na jednolite elastyczne ciasto (ciasto można zagnieść ręcznie). 
Misę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Dodatkowo:
  • 2 duże jabłka
  • 70 g pekanów
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obieramy, kroimy na drobną kosteczkę.
Pekany prażymy kilka minut na patelni, studzimy, kroimy na drobniejsze cząstki.
Cukier mieszamy w małej miseczce z cynamonem.

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 190 C°. Formę na muffinki smarujemy masłem.
Gdy ciasto już wyrosło przekładamy go na lekko oprószony blat, wałkujemy w kształt prostokąta o bokach około 60 cm x 18 cm.
Całą powierzchnię posypujemy cukrem z cynamonem, pekanami i jabłkami. Zwijamy. Dzielimy ostrym nożem na 16 równych części. Każdą umieszczamy w formie na muffinki. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy na złoto- brązowy kolor około 25-30 minut.
Studzimy na metalowej kratce. Zimne polewamy lukrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly