17.11.2014

Łabędzie

Zapraszam na pełne wdzięku łabędzie ptysiowe. 


Składniki:
  • 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 155 g mąki pszennej
  • 5 średniej wielkości jaj
Piekarnik rozgrzewamy do 200˜°C. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
W garnku umieszczamy wodę i masło, podgrzewamy aż masło całkowicie się rozpuści. Dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką aż masa będzie się odklejać od ścianek garnka i ciasto będzie szkliste.
Ciasto przekładamy do misy miksera, zostawiamy na 5 minut aby troszkę przestygło. Zaczynamy miksować. Pojedynczo dodajemy jajka za każdym razem miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką w kształcie gwiazdki (ciasto można wykładać na papier łyżką ) wyciskamy ptysie w kształcie łezki oraz cyferki 2 to będzie głowa z szyją (tyle samo łezek i cyferek) pozostawiając sporo miejsca między ptysiami ponieważ bardzo rosną.
Pieczemy około 30 minut w zależności od wielkości ptysi, na złoto brązowy kolor.  Po upieczeniu ptysie studzimy je na metalowej kratce (na dnie można zrobić małą dziurkę to odprowadzi nadmiar pary).

Składniki na bitą śmietanę:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
Śmietanę razem z cukrem i wanilią ubijamy na sztywno. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

Wykonanie:
Łezki przecinamy horyzontalnie na 2 części. Górną dodatkowo przecinamy na pół (to będą skrzydła). Na spodnią część wyciskamy krem, w szerszej części łezki umieszczamy szyję z głową. W krem wciskamy "skrzydła". Gotowe łabędzie oprószamy cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly