Kilimandżaro
Ciasto piekłam już kilka tygodni temu i jakoś tak zapomniałam o publikacji tego przepisu. Ale już to nadrabiam i zapraszam na pyszne ciasto a raczej po przepis na pyszne ciasto.
Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji.
Na zdjęciu troszkę inaczej ciasto jest przełożone ponieważ piekłam w tortownicy i biszkopt postanowiłam przeciąć na 3 części ponieważ wydawał mi się za wysoki aby przeciąć go tylko na dwie części jak w oryginalnym przepisie.
Składniki na ciasto biszkoptowe:
- 6 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 jajek
- 200 g cukru
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy.
Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy żółtka i cukier. Wszystko razem miksujemy aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakaem i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy, wyrównujemy i pieczemy około 30- 40 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy.
Z zimnego biszkoptu delikatnie odrywamy papier. Ciasto przecinamy na dwa równe blaty.
Składniki na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki
- 1 łyżka masła
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Masło roztapiamy na patelni dodajemy jabłka, chwilę smażymy dodajemy suchą galaretkę. Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na masę budyniową:
- 500 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła
Masło ucieramy na jasny puszysty krem, następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce przestudzony krem.
Wykonanie :
Na paterze umieszczamy spodni blat ciasta, wykładamy masę jabłkową. Na masę jabłkową wykładamy masę budyniową. Na wierzchu umieszczamy drugą część biszkoptu. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.
ile centymetrów miała twoja tortownica? :)
OdpowiedzUsuń26 cm
Usuń