Babeczki czekoladowe z powidłem śliwkowym
Pyszne babeczki czekoladowe z kremem na bazie kremówki z mascarpone. I do tego pyszne powidła śliwkowe z aromatycznym cynamonem których kwaskowy smak przełamuje słodycz kremu. Pycha. Bardzo bardzo zachęcam do wypróbowania.
Składniki na 12 babeczek:
- 90 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
Piekarnik rozgrzewamy do 200 C°. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami.
Wszystkie składniki odmierzamy do miski. Miksujemy około 2-3 minuty do połączenia się składników. Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości.
Pieczemy około 15-20 minut do tzw suchego patyczka. Babeczki studzimy na metalowej kratce.
Przygotowanie powidła:
- 1/2 słoiczka dobrego powidła śliwkowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Powidło umieszczamy w małym garnuszku dodajemy cynamon. Chwilkę podsmażamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na krem:
- 125 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki umieszczamy w misie. Miksujemy na gęsty krem.
Dodatkowo:
- ulubiona czekolada
Wykonanie:
Z zimnych babeczek ostrym nożykiem wycinamy zagłębienie. W środku zagłębienia umieszczamy po łyżeczce powidło śliwkowe. Wierzch ozdabiamy krem wyciśnięty np rękawem cukierniczym z ozdobną końcówką. Wierzch posypujemy startą czekoladą.
Treść przepisu uczy wykonania -A fotografia łakoci potrafi urzeczywistnić moc poprawiającą nastrój - juz w chwili patrzenia -Cieszę się
OdpowiedzUsuńże piękno istnieje-
inaczej nie można sobie nic wyobrazić - nawet ze po deszczu zaświeci słońce
Oceniając fotografię ciast tortów -ITP,trzeba docenić - zauważyć -talent,starania i włożony wysiłek
w dzieło które ktoś tworzy własnymi rekami - i pomysłami z serca- Babeczki są urocze apetyczne -zachęcają do delektowania się -wzruszajce!!!
Oj chciałabym tak pięknie pisać :) Bardzo dziękuje za komentarze i proszę o więcej.
Usuń