Tropikalna Pavlova
Po dłuższej nieobecności zapraszam na pyszną Pavlovę. Tym razem z owocami tropikalnymi których kwaskowaty smak równoważył słodycz bezy. Tak po cichutku się przyznam że niedzielny obiad zaczęliśmy właśnie od Pavlovej ;)
Składniki:
- 5 białek
- 310 g drobnego cukru
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Piana będzie gotowa jeśli będzie bardzo sztywna i błyszcząca. Na końcu dodajemy ocet i mąkę. Miksujemy do połączenia się składników.
Pianę wykładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia. Pianę umieszczamy wewnątrz okręgu.
Bezę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut następnie zmniejszamy do 100°C i suszymy bezę nie krócej niż 3 godziny.
Studzimy przy uchylonym piekarniku.
Składniki na krem:
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 3-4 kii
- 1-2 banany
- 1 pomarańcza
- 1-2 markuje
Śmietanę ubijamy z cukrem na gęsty krem.
Wykonanie:
Bezę kładziemy na paterę lub talerz. Na środku wykładamy krem. Wierzch ozdabiamy owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz