02.03.2015

Tropikalna Pavlova


Po dłuższej nieobecności zapraszam na pyszną Pavlovę. Tym razem z owocami tropikalnymi których kwaskowaty smak równoważył słodycz bezy. Tak po cichutku się przyznam że niedzielny obiad zaczęliśmy właśnie od Pavlovej ;)





Składniki:
  • 5 białek
  • 310 g drobnego cukru
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzewamy do 150°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia na którym rysujemy okrąg o średnicy 20 cm. Papier odwracamy do góry nogami. 

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Piana będzie gotowa jeśli będzie bardzo sztywna i błyszcząca. Na końcu dodajemy ocet i mąkę. Miksujemy do połączenia się składników.
Pianę wykładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia. Pianę umieszczamy wewnątrz okręgu.
Bezę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut następnie zmniejszamy do 100°C i suszymy bezę nie krócej niż 3 godziny.
Studzimy przy uchylonym piekarniku. 

Składniki na krem:
  • 300 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 3-4 kii
  • 1-2 banany
  • 1 pomarańcza 
  • 1-2 markuje
Śmietanę ubijamy z cukrem na gęsty krem.

Wykonanie:

Bezę kładziemy na paterę lub talerz. Na środku wykładamy krem. Wierzch ozdabiamy owocami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly