25.03.2015

Babka z masłem orzechowym


Następną moją propozycją na nadchodzące święta jest przepyszna babka z masłem orzechowym. Chociaż myśląc nad tym to uważam że nie tylko na święta ale na cały rok. Delikatna, puszysta z nutką smaku orzeszków.


Składniki:
  • 335 g mąki pszennej 
  • łyżeczka sody
  • 185 g miękkiego masła
  • 330 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu
  • 140 g masła orzechowego 
  • 3 jajka
  • 160 ml maślanki
Piekarnik rozgrzewamy do 170 C. Formę na babkę o średnicy 20- 22 cm smarujemy roztopionym masłem oprószamy mąką pszenną, nadmiar strzepujemy.

Mąkę pszenną i sodę przesiewamy. Masło, cukier, ekstrakt i masło orzechowe miksujemy na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. Ma końcu wlewamy maślankę, wsypujemy mąkę i mieszamy na gładką masę.

Masę przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy około 55 minut do tzw suchego patyczka.

Babkę pozostawiamy 5 minut w formie po czym przekładamy na metalową kratkę do ostygnięcia.

Składniki na czekoladową polewę:
  • 100 g czekolady
  • 65 ml śmietany kremówki
  • łyżka masła
  • łyżka mleka
Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w małym garnuszku. Podgrzewamy na małej mocy palnika do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Zimną babkę polewamy polewą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly