Sernik cytrynowy z marakują
Pyszny i kremowy cytrynowy sernik. Jeśli lubicie marakuje tuż przed podaniem możecie ozdobić wierzch tymi pysznymi pesteczkami.
Składniki na spód:
- 30 g masła
- 2 batoniki owsiane (użyłam sklepowych) o wadze 42 g jeden
- 100 g ciastek digestive
Masło rozpuszczamy na małym ogniu, odstawiamy. Batoniki i ciastka miksujemy w malakserze. Wlewamy masło i miksujemy chwilę. Ciastka przesypujemy do tortownicy wyrównujemy i lekko dociskamy do dna.
Składniki na masę serową:
- 750 g sera
- 4 jajka
- 170 g śmietany kremówki
- 3/4 szklanki cukru
- 20 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- otarta skórka z 2 cytryn
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy na gładką masę.
Wykonanie:
Na przygotowany spód z ciasteczek wylewamy masę serową.
Formę z sernikiem umieszczamy w większej szczelnej blaszce którą do połowy wypełniamy wrzącą wodą. Tak przygotowany sernik umieszczamy w nagrzanym piekarniku do 130 C. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej około 100 minut aż środek sernika po dotknięciu np wykałaczką będzie ścięty.
Studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik najlepiej na 2 -3 godziny przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce chociaż bez tego kroi się bardzo dobrze.
Formę z sernikiem umieszczamy w większej szczelnej blaszce którą do połowy wypełniamy wrzącą wodą. Tak przygotowany sernik umieszczamy w nagrzanym piekarniku do 130 C. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej około 100 minut aż środek sernika po dotknięciu np wykałaczką będzie ścięty.
Studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik najlepiej na 2 -3 godziny przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce chociaż bez tego kroi się bardzo dobrze.
Fotografie skromnie mówiąc są niezwykle apetyczne- Dla mnie niestety wystarczą tylko okruszki - aby nie przedobrzyć - bo ostatnio mam zdiagnozowaną nietolerancję glukozy - Niby to jeszcze nie cukrzyca ale .....Ale delektując się wzrokowo- można przeżywać smak bez obaw -niby też dieta wskazana -ale można zachowywać się bardziej swobodniej -chociaż też w granicach rozsądku ...
OdpowiedzUsuń