19.03.2015

Sernik cytrynowy z marakują


Pyszny i kremowy cytrynowy sernik. Jeśli lubicie marakuje tuż przed podaniem możecie ozdobić wierzch tymi pysznymi pesteczkami.







Składniki na spód:
  • 30 g masła
  • 2 batoniki owsiane (użyłam sklepowych) o wadze 42 g jeden
  • 100 g ciastek digestive
Piekarnik rozgrzewamy do 130 C. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Formę z zewnątrz owijamy folią aluminiową bardzo szczelnie.

Masło rozpuszczamy na małym ogniu, odstawiamy. Batoniki i ciastka miksujemy w malakserze. Wlewamy masło i miksujemy chwilę. Ciastka przesypujemy do tortownicy wyrównujemy i lekko dociskamy do dna.


Składniki na masę serową:
  • 750 g sera 
  • 4 jajka
  • 170 g śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • otarta skórka z 2 cytryn
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy na gładką masę.

Wykonanie:

Na przygotowany spód z ciasteczek wylewamy masę serową.
Formę z sernikiem umieszczamy w większej szczelnej blaszce którą do połowy wypełniamy wrzącą wodą. Tak przygotowany sernik umieszczamy w nagrzanym piekarniku do 130 C. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej około 100 minut aż środek sernika po dotknięciu np wykałaczką będzie ścięty. 
Studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik najlepiej na 2 -3 godziny przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce chociaż bez tego kroi się bardzo dobrze. 






1 komentarz:

  1. Fotografie skromnie mówiąc są niezwykle apetyczne- Dla mnie niestety wystarczą tylko okruszki - aby nie przedobrzyć - bo ostatnio mam zdiagnozowaną nietolerancję glukozy - Niby to jeszcze nie cukrzyca ale .....Ale delektując się wzrokowo- można przeżywać smak bez obaw -niby też dieta wskazana -ale można zachowywać się bardziej swobodniej -chociaż też w granicach rozsądku ...

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly