31.03.2015

Mazurek ananasowo kokosowy

Pyszny mazurek ananasowo- kokosowy. Pamiętajcie aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.



Składniki:

  • 440 g puszka plasterkami ananasa
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 180 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mleka


Krążki ananasów kroimy w poziomie a następnie przecinamy na pół. Cząstki układamy na papierowym ręczniku kuchennym do odsączenia.
Blaszkę prostokątną o bokach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie ciągle miksując dodajemy po jednym jajku.
Na końcu dodajemy śmietanę, mleko i mąkę, wszystko razem mieszamy. 
Masę przekładamy do formy wyrównujemy. Na wierzchu układamy cząstki ananasa.

Składniki na kokosową posypkę:

  • 75 g mąki pszennej 
  • 55 g brązowego cukru
  • 50 g zimnego masła
  • 25 wiórków kokosowych

Wszystkie składniki rozcieramy między palcami do otrzymania kruszonki.

Wykonanie:
Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy około 45 minut. Studzimy na metalowej kratce. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.



1 komentarz:

  1. jaki wspaniały pomysł na takich połączenie smaków właśnie w mazurku - super!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly