30.03.2015

Baba drożdżowa z dżemem


Pyszna baba z dżemem. Nie mogliśmy się doczekać aż przestygnie. Najlepsze części z dżemem porzeczkowym :) 


Składniki:

  • 850 g mąki pszennej
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 230 g cukru
  • 50 g drożdży świeżych
  • 3 jajka
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • po pół słoiczka 3 różnych rodzajów dżemów (u mnie porzeczkowy, wiśniowy i brzoskwiniowy)
Mąkę przesiewamy do dużej misy, na środku robimy dołek wlewamy około 100 ml mleka, dodajemy 2 łyżki cukru i skruszamy drożdże. Wszystko razem mieszamy zagarniając do roztworu trochę mąki. Odstawiamy na 15 minut.
Dodajemy resztę składników (oprócz dżemów). Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i  ostawiamy misę z ciastem w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. 
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C. Formę o średnicy 26 cm smarujemy roztopionym masłem i oprószamy drobnym cukrem.
Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy w kształt prostokąta na grubość około 5 cm. Całą powierzchnię smarujemy dżemem. Zwijamy w rulon i tniemy na paski o grubości około 3 cm. Takie paski ciasta układamy w formie. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta i dżemu.
Babę pieczemy przez około 45- 50 minut. Od razu po wyciągnięciu baby z piekarnika przekładamy na metalową kratkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly