04.03.2015

Różowy torcik


Już za kilka dni na wyspach będziemy obchodzić dzień matki. Nie to nie pomyłka. I dzisiaj chcę zaproponować torcik na oto ważne święto. Biszkopt przełożony dosyć słodkim kremem który jest równoważony kwaśnym dżemem wiśniowym.






Składniki:

  • 90 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 90 g cukru 
Piekarnik rozgrzewamy do 170 C. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną i sól przesiewamy. Żółtka od białek oddzielamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, ciągle miksując dodajemy po łyżce cukier na końcu dodajemy żółtka. Następnie w 3 etapach dodajemy przesianą mąkę. Za każdym razem delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy. Wyrównujemy. Pieczemy około 35 minut na złotobrązowy kolor do tzw suchego patyczka.
Biszkopt studzimy w tortownicy.

Składniki na różowy włoski krem maślany:
  • 180 g cukru
  • 1/2 łyżki miodu
  • 50 ml wody
  • 3 białka
  • 300 g miękkiego masła
  • ziarenka z 1 wanilii lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • barwnik spożywczy
Cukier, miód i wodę umieszczamy w garnuszku na średniej mocy palnika. Mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Boki garnuszka smarujemy zimną wodą przy pomocy pędzelka.
W garnuszku umieszczamy termometr cukierniczy i podgrzewamy do osiągnięcia 120 C. Po osiągnięciu tej temperatury zdejmujmy garnek z ognia i odstawiamy.
Białka umieszczamy w misie miksera i miksujemy do momentu powstania prawie sztywnej piany. Zmniejszamy obroty miksera i wolnym strumieniem wlewamy syrop cukrowy. Miksujemy aż piana całkowicie ostygnie. 
Gdy piana będzie już chłodna ciągle miksując dodajemy masło małymi porcjami. Miksujemy do powstania gęstego puszystego kremu. Na końcu dodajemy ziarenka z wanilii i barwnik.

Dodatkowo:
  • 125 ml ponczu (np woda z sokiem z cytryny, mocna herbata z wódką)
  • 3/4 słoiczka dobrej jakości dżemu wiśniowego 
Wykonanie:
Zimny biszkopt oddzielamy od formy ostrym nożykiem. Biszkopt przecinamy na 3 równe blaty. 
Pierwszy blat umieszczamy na paterze lub talerzu. Ponczujemy. Smarujemy połową ilością dżemu. Na dżem wykładamy porcję kremu. Smarujemy równo na całej powierzchni. To samo powtarzamy z drugim blatem. Na wierzchu kładziemy ostatni blat. Wierzch i boki smarujemy resztą kremu. Wyrównujemy. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly