13.03.2015

Sernik karmelowy

Pyszny sernik, delikatny i kremowy z delikatnym posmakiem karmelu. Oj to było to. Bardzo polecam.
Składniki na kakaowy spód :

  • 85 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej
  • 20 g kakao
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy do momentu połączenia się składników ( ciasto można zagnieść ręcznie ). Ciasto przekładamy na folię spożywczą, owijamy i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę. 

Składniki na masę serową:
  • 500 g sera 
  • 240 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 60 g cukru 
  • 30 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • około 300 g masy karmelowej z puszki
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy na gładką masę.

Wykonanie:

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Formę z zewnątrz owijamy folią aluminiową bardzo szczelnie. Na dno tortownicy ścieramy na tarce o dużych oczkach zamarzniętą masę kakaową. Na wierzch wylewamy masę serową.
Formę z sernikiem umieszczamy w większej szczelnej blaszce którą do połowy wypełniamy wrzącą wodą. Tak przygotowany sernik umieszczamy w nagrzanym piekarniku do 150 C. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej około 90 minut aż środek sernika po dotknięciu np wykałaczką będzie ścięty. 
Studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik najlepiej schłodzić minimum 2 -3 godziny a najlepiej całą noc.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly