27.03.2015

Mazurek migdałowy

Najlepszy mazurek jaki kiedykolwiek piekłam.

Całość zniknęła w ekspresowym tempie. 
A dzieci to były zachwycone. Myślę a nawet jestem pewna że upiekę go ponownie na święta.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90 g miękkiego masła
  • 110 g drobnego cukru
  • 1 jajko

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Blaszkę o bokach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
Masło, cukier, jajko miksujemy na jasną puszystą masę. Dodajemy mąkę, miksujemy. Gęstą masą wykładamy dno blaszki pomagając sobie mocząc łyżkę w wodzie.

Dodatkowo:

  • 340 g cytrynowej lub pomarańczowej marmolady

Składniki na kruszonkę migdałową:

  • jajko
  • 120 g płatków migdałowych
  • 60 g mielonych migdałów

Jajko roztrzepujemy dodajemy 80 g płatków migdałowych i całą ilość mielonych migdałów, mieszamy.

Wykonanie:
Na cieście rozsmarowujemy marmoladę. Wierzch posypujemy kruszonką migdałową i pozostałą ilością płatków migdałowych.
Pieczemy około 40 minut. Studzimy. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly