11.03.2015

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym


Ostatnio u mnie królują wypieki i nie tylko z dodatkiem płatków owsianych. Tym razem z dodatkiem masła orzechowego. Pycha.












Składniki na około 15 ciasteczek:
  • 100 g brązowego cukru
  • 160 g masła orzechowego
  • 1 duże jajko
  • 60 g płatków owsianych
  • 40 g pokrojonych orzeszków ziemnych lub innych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 
Cukier, masło orzechowe, jajko miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy resztę składników. Zagniatamy ręką. Następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego układamy na blaszce, lekko spłaszczamy. Pieczemy 6-8 minut. Studzimy na metalowej kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly