22.03.2015

Babka jogurtowa z semoliną


Bardzo dobra babka z semoliną chociaż taka troszkę cięższa przez dodatek tego składnika ale to nie znaczy że mniej dobra. Wilgotności nadał babce jogurt przez to się nie kruszyła przy krojeniu. Wszystkim bardzo bardzo smakowała. 




Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g semoliny
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 łyżka otartej ze skórki cytryny
  • 220 g drobnego cukru
  • 3 jajka, żółtka i białka osobno
  • 280 g jogurtu
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Formę na babkę o średnicy 20-22 cm smarujemy masłem oprószamy mąką, strzepujemy nadmiar mąki.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy semolinę, mieszamy.
Masło ucieramy ze skórką i cukrem na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Do masy dodajemy przesianą mąkę z semoliną i jogurt. Wszystko mieszamy.
W misce ubijamy białka na sztywną pianę, następnie przekładamy pianę do masy i wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy około 50 minut do suchego patyczka.
Babkę studzimy na metalowej kratce.
Zimną babkę można oprószyć cukrem pudrem lub polać cytrynowym lukrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly