Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Dzisiaj zachęcam do wypróbowania rogalików z powidłami śliwkowymi. Są pyszne, kruche, delikatne i do tego lekko kwaskowe powidła.
Rogaliki przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem perlistym.
Składniki:
- 50 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 190 ml kwaśnej śmietany
- 200 g masła
- 510 g mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- szczypta soli
- powidła śliwkowe
Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Drożdże mieszamy z cukrem i śmietaną. Masło rozpuszczamy, okładamy. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, żółtka, soli, rozpuszczone drożdże i masło zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy trójkąty o podstawie około 8 cm i wysokości około 12 cm. Przy podstawie umieszczamy około 1 łyżeczki powideł i zwijamy w kształt rogalika. Pieczemy na złoty kolo około 15-20 minut. Studzimy na metalowej kratce. Zimne oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz