12.03.2015

Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi





Dzisiaj zachęcam do wypróbowania rogalików z powidłami śliwkowymi. Są pyszne, kruche, delikatne i do tego lekko kwaskowe powidła.
Rogaliki przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem perlistym.






Składniki:
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 190 ml kwaśnej śmietany
  • 200 g masła
  • 510 g mąki krupczatki
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • powidła śliwkowe

Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Drożdże mieszamy z cukrem i śmietaną. Masło rozpuszczamy, okładamy. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, żółtka, soli, rozpuszczone drożdże i masło zagniatamy na  jednolite ciasto. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy trójkąty o podstawie około 8 cm i wysokości około 12 cm. Przy podstawie umieszczamy około 1 łyżeczki powideł i zwijamy w kształt rogalika. Pieczemy na złoty kolo około 15-20 minut. Studzimy na metalowej kratce. Zimne oprószamy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly