16.03.2015

Ptysie z kremem wiśniowym


Uwielbiam ptysie i wszystkie ciasta z wykorzystaniem ciasta parzonego. Dzisiaj ptysie napełnił kremem wiśniowym.
Do zrobienia kremu użyłam soku wiśniowego ale możecie użyć np soku malinowego, porzeczkowego. 





Składniki:
  • 125 ml wody
  • 65 g masła
  • 80 g mąki pszennej
  • 3-4 średniej wielkości jaja
Piekarnik rozgrzewamy do 200˜°C. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
W garnku umieszczamy wodę i masło, podgrzewamy aż masło całkowicie się rozpuści. Dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką aż masa będzie się odklejać od ścianek garnka i ciasto będzie szkliste.
Ciasto przekładamy do misy miksera, zostawiamy na 5 minut aby chwilę przestygło. Zaczynamy miksować. Pojedynczo dodajemy jajka za każdym razem miksujemy do połączenia się składników. Ciasto powinno konsystencją przypominać gęstą śmietanę,łatwo przechodzić przez tylkę.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką w kształcie gwiazdki (ciasto można wykładać na papier łyżką ) wyciskamy ptysie pozostawiając sporo miejsca między ptysiami ponieważ potroją swoją objętość podczas pieczenia.

Pieczemy około 30 minut w zależności od wielkości ptysi, na złoto brązowy kolor.  Po upieczeniu ptysie studzimy na metalowej kratce (na dnie można zrobić małą dziurkę to odprowadzi nadmiar pary).

Składniki na krem wiśniowy:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 150 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 160 ml soku wiśniowego
Sok wiśniowy umieszczamy w małym garnuszku który umieszczamy na ogniu. Ciągle mieszając doprowadzamy płyn do zredukowania (ma przypominać gęsty syrop). Odstawiamy do przestudzenia.

Śmietanę razem z cukrem i mascarpone ubijamy na sztywno na końcu dodajemy syrop wiśniowy i delikatnie mieszamy. 

Wykonanie:
Zimne ptysie przecinamy na 2 części. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Na spodnią część wyciskamy porcję kremu. Nakrywamy krem wierzchnią częścią ptysia. Ptysie oprószamy cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly