11.12.2014

Babeczki waniliowe z włoskim kremem maślanym



Jedne z najlepszych babeczek waniliowych jakie jadłam. Ciasto jest puszyste, delikatne, maślane. A do tego jeden z lepszych kremów który może służyć do ozdabiania tortów.







Składniki na 12 babeczek:
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g drobnego cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami.
Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy na jednolitą masę. Masę rozdzielamy między papilotki wypełniając je do 3/4 wysokości.
Pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor.Studzimy na metalowej kratce.

Składniki na włoski krem maślany:
  • 120 g cukru
  • 1  łyżeczka golden syrup lub miodu
  • 35 ml wody
  • 2 białka
  • 180 g masła
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub  łyżka ekstraktu waniliowego
Cukier, golden syrup, wodę umieszczamy w małym garnuszku, podgrzewamy aż osiągnie temperaturę 118 °C. Syrop ściągamy z nad płomienia.

W misie ubijamy białka na sztywną pianę, zmniejszamy obroty i powoli dolewamy syrop cukrowy (starając się syrop lać bezpośrednio na białka). Miksujemy aż masa białkowa przestygnie. Następnie małymi partiami dodajemy masło, na końcu dodajemy ziarenka z wanilii. Miksujemy do momentu aż masa zgęstnieje.

Wykonanie:

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy porcję kremu na zimnych babeczkach.



1 komentarz:

  1. Fotografia robi wrażenie -wyobrażam sobie co czuje serce -gdy będąc na przyjęciu widzimy takie cuda na stole -

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly