15.12.2014

Sernik piernikowy


Pyszny serniczek uraczył nas w miniony weekend :) został tylko mały kawałeczek ale jego żywot jest już policzony. Sernik jest delikatny, kremowy ze wspaniałym aromatem piernikowym. Pyszny.




Składniki na spód:

  • 50 g masła
  • 180 g ciasteczek digestive
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 50 g orzechów np włoskie, pekany
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Tortownicę od zewnątrz szczelnie owijamy folią aluminiową (tak aby woda nie dostała się do środka). 
Masło roztapiamy na małym ogniu, odstawiamy. 
Ciasteczka i przyprawę do piernika mielimy, następnie dodajemy orzechy i masło, jeszcze raz chwile mielimy (tak aby były większe cząstki orzechów).
Wszystko przesypujemy do tortownicy, wyrównujemy i ugniatamy.

Składniki na masę serową:
  • 600 g białego sera
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 180 g jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 g przyprawy do piernika
  • 3 jajka
Ser, śmietanę, cukier, mąkę i przyprawę do piernika umieszczamy w malakserze i mielimy na gładki, jednolity krem. Następnie dodajemy jajka i ponownie mielimy tylko do połączenia się składników.
Masę przelewamy do tortownicy na spód z ciasteczek.
Tortownicę z ciastem umieszczamy w większej foremce którą wypełniamy wrzącą wodą. 
Pieczemy około 60 minut do momentu aż środek sernika po dotknięciu wykałaczką będzie ścięty i sprężysty.
Studzimy najlepiej przez całą noc. Boki sernika delikatnie oddzielamy od brzegów tortownicy ostrym nożykiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly