02.12.2014

Pierniczki lukrowane


Mięciutkie, pyszne pierniczki,jedne z najlepszych jakie jadłam ! Kwaśna śmietana nadaje im wilgotności, idealne, o fantastycznym smaku. Bardzo aromatyczne.



Składniki na około 30 pierniczków:
  • 130 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 15 g kakao
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 330 g mąki pszennej
Piekarnik rozgrzewamy do 200 C°. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
W misie miksera umieszczamy śmietanę, cukier, jajko, sodę i otartą skórkę z cytryny.
Miksujemy aż cukier się rozpuści.
Dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy do połączenia się składników.
Zwilżonymi rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego które układamy na blaszce w sporych odstępach.
Pieczemy około 15 minut. Jeszcze ciepłe zanurzamy w lukrze. Odstawiamy na metalową kratkę do zastygnięcia lukru.




2 komentarze:

  1. „Inteligencja jest tą przyprawą, która z najpospolitszych rzeczy robi cuda.” - Maria Dąbrowska-
    Życzę Pani aby pomysły same się odnawiały -i były wciąż nowe- i stale się udoskonalały -
    Słowa niesione przez wiatr – to tylko słowa-
    a nie pomoc – ale wystarczy wierzyć -w dobre słowa-
    Budzić się rano – spojrzeć w okno -
    i powiedzieć nawet cicho ,szeptem -
    Będzie dobrze-będzie miło -
    W Pani pomysłach jest dużo uroku-

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje ślicznie za takie ciepłe słowa.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly