01.12.2014

Piernik


Piernikiem zaczniemy publikacje przepisów świątecznych. Ciasto jest obłędnie pyszne, bardzo piernikowe, wilgotne, aromatyczne. Dom niesamowicie pachniał świętami a tu dopiero listopad :) Ale kto to powiedział że piernik tylko w święta?  Ja się z tym nie zgadzam, bo na dobry piernik zawsze jest czas.
 I do tego pyszne powidła od mamy. Jak tu nie kochać świąt.



Składniki:
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 400 g miodu
  • 250 g miękkiego masła
  • 6 dużych jajek
  • 120 ml śmietany kwaśnej
  • proszek do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • kakao
  • 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 słoiczki powidła śliwkowego
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Kwadratową foremkę o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy.
Masło ucieramy z cukrem, na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku za każdym razem miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy miód, śmietanę oraz przesiane składniki. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy kandyzowaną skórkę i wszystko mieszamy. Masę przelewamy do formy, wyrównujemy. 
Pieczemy około 60 minut do tzw suchego patyczka.
Zimne ciasto przecinamy na dwa blaty które przekładamy powidłami śliwkowymi.
Wierzch ozdabiamy rozpuszczoną czekoladą.




1 komentarz:

  1. W cukierni nie ma takiego wyboru - inaczej -można by było kilka razy dziennie wejść i podziwiać -tak jak w kolorowych czasopismach -to raj na ziemi-Patrząc można sobie wyobrazić smak --i cieszyć się ze jest to możliwe--Człowiek powinien być doceniany,
    wtedy rozkwita -wdzięczność inaczej
    wyraża ktoś bliski a inaczej nieznajomy-
    Nieznajomy powinien czynić to
    bardziej delikatniej -aby nie zburzyć
    budowli -układanej jak z klocków lego
    Słonecznego klimatu życzę-niech mocą słońca ubarwia nastrój .

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly