05.12.2014

Ptysiowa choinka- Croquembouche


Pyszna ptysiowa choinka która zabłyśnie w oczach rodziny i gości podana na świątecznym stole. Do użycia możecie użyć waszej ulubionej czekolady czy to gorzkiej czy mlecznej. Również możecie użyć ulubionego alkoholu w moim wypadku to amaretto :)







Składniki na ptysie:

  • 75 g masła
  • 25 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 5 jajek

Piekarnik rozgrzewamy do 200 C °. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Do średniego garnka wlewamy 180 ml wody, dodajemy masło, cukier i ekstrakt waniliowy. Podgrzewamy aż masło i cukier się roztopią i woda zacznie gotować. Do gotującej się wody wrzucamy mąkę i szybko mieszamy aż masa zrobi się gęsta i szkląca.
Garnek zdejmujemy z ognia na kilka minut. Ciasto przekładamy do misy i zaczynamy miksować.
Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. Gdy masa będzie już gotowa przekładamy ją do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm i wyciskamy małe ptysie (u mnie wielkości czereśni) w odstępach około 3-4 cm. Ptysie pieczemy około 20-25 minut na złoto-brązowy kolor.
Po wyciągnięciu ptysie nakłuwamy wykałaczką aby odprowadzić nadmiar pary wodnej.

Składniki na krem:

  • 300 g ulubionej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3-4 łyżki amaretto
  • 2 łyżki miodu lub golden syrup

Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie studzimy. gdy masa będzie już zimna i gęsta przekładamy ją do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania.

Wykonanie:

Z podstawek pod tory wycinamy 6 kółek o średnicy 20 cm, 18cm, 16cm, 14cm, 12cm, 10cm i 8 cm. Ptysie nadziewamy kremem.
Na każdej podstawie układamy ptysie przyklejając je do podstawy małą ilością czekoladowego kremu zaczynamy od najmniejszej podstawki i odkładając jednego ptysia na samą górę. Na końcu składamy choinkę wierzch ozdabiamy pozostałą ilością kremu i cukrowymi posypkami.





3 komentarze:

  1. Sugerując się na fotografii to tylko postawić na stole i wpatrywać się z zachwytem -Dzieło artysty -lub inaczej dzieło wróżki -Wyjątkowy talent -

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wolę wróżkę :) No nie wiem czy długo wytrzyma na stole jak to takie dobre :)

      Usuń
  2. Kraina słodkości -to wyobraźnia miłych chwil-niech wyobraźnia zmienia świat na lepszy- bardziej kolorowy- zmiana nastroju to też pieczenie ciast - i radość że ciastka są dobre -smaczne - i śliczne w wykonaniu - urok tkwi w Pani spojrzeniu .na to co Pani tworzy - dla rodzinny i dla obserwujących Pani galerię z przepisami -z fotografiami -

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly