16.12.2014

Sachertorte czyli tort Sachera


To jeden z najbardziej znanych tortów na świecie chociaż oryginalna receptura nie jest znana dla zwykłego śmiertelnika. Jeśli chcecie spróbować oryginału należy udać się do Wiednia. 

A to moja wariacja tego tortu. Ale zapewniam jest pyszna. 




Składniki na ciasto:

  • 150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 115 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 g niesolonego miękkiego masła
  • 125 g drobnego cukru
  • 4 jajka, białka i żółtka osobno

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem
Czekoladę łamiemy na małe kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia.
Mąkę pszenną, kakao,proszek do pieczenia i sól przesiewamy.
Masło ucieramy z cukrem na jasny puszysty krem. Następnie ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mąkę. Miksujemy do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy czekoladowej. Delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy.
Pieczemy około 35-40 minut do tzw suchego patyczka.
Studzimy na metalowej kratce. 

Dodatkowo:

  • słoiczek dobrej jakości dżemu brzoskwiniowego
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:

Czekoladę łamiemy w kawałki rozpuszczamy z miodem i masłem w kąpieli wodnej.
Zimne ciasto dzielimy na dwa równe blaty. Na spodni wykładamy 3/4 ilości dżemu brzoskwiniowego. Równo rozprowadzamy po całej po wierzchni. Przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy pozostałym dżemem i polewamy przestudzoną czekoladą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly