22.12.2014

Strucla z makiem


Ten przepis czekał już 2 lata na publikacje. Gdy piekłam ją tuż przed świętami zawsze brakowało czasu na publikacje. W tym roku cudem zdążyłam upiec wcześniej. Jest pyszna chociaż nie wyszła najładniej. Po świętach zrobimy nowe zdjęcia :) Niestety mi troszkę opadła ponieważ kroiłam do zdjęcia jeszcze gorącą.

Składniki na 1 strucle:

  • 280 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży 
  • 125 ml mleka
  • 1 żółtko
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 60 g cukru
  • 30 g miękkiego masła
  • szczypta soli
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Miksujemy przy pomocy haka na elastyczne jednolite ciasto. Odkładamy na godzinę do wyrośnięcia na około godzinę czasu.

Składniki na masę makową:

  • 200 g maku
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżki miodu
  • 30 g masła
  • 20 g blanszowanych,posiekanych migdałów
  • 20 rodzynek
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka rumu (ja użyłam amaretto)
  • 1 białko

Mak płuczemy, zalewamy wrzącą wodą (najlepiej dzień wcześniej). Odcedzamy wodę, zalewamy mlekiem i gotujemy około 15 minut. Odcedzamy i mielimy 3 krotnie. 
Masło topimy wlewamy do masy dodajemy cukier, miód, migdały, rodzynki, skórkę i alkohol. Białko ubijamy na sztywną pianę dodajemy do maku i wszystko delikatnie mieszamy.

Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto zagniatamy. Wałkujemy na prostokąt o grubości około 8- 10 mm.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i nakładamy masę makową. Zostawiamy około 2 cm wolnej przestrzeni i zwijamy w rulon. Brzegi strucli podwijamy do spodu aby zamknąć struclę. 
I tutaj mamy do wyboru pieczenie w keksówce lub na blaszce.
Wariant pierwszy strucle przekładamy do wyłożonej papierem keksówki kiedy podrośnie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-50 minut na złoto brązowy kolor lub owijamy strucle papierem do pieczenia i umieszczamy na blaszce. Papier w kilku miejscach nakłuwamy i pieczemy również 40-50 minut.





2 komentarze:

  1. Życzę Pani Radosnych ,Rodzinnych pięknych ,szczęśliwych
    Świąt Bożego Narodzenia-Szczęśliwego Nowego Roku -
    Anonimowy obserwator -smakosz kulinarnych cudów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez życzę Panu (?) Spokojnych i spędzonych w kręgu rodzinnym Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku.
      Ps. Proszę mi mówić po imieniu :) Sylwia. Chyba jeszcze za młoda jestem na Pani.

      Usuń

Printfriendly