13.12.2014

Tort Szwarcwaldzki


Tort Szwarcwaldzki to już klasyk i chyba każdy zna ten tort. Jest tyle różnych przepisów że trudno wybrać ten jedyny. I ja dołożyłam swoją wariację na temat tego tortu. I wyszedł najlepszy tort jaki od dłuższego czasu jadłam. Po prostu pyszny.  Bardzo czekoladowe blaty biszkoptowe, dobrej jakości dżem z dużą ilością owoców i do tego krem ze śmietany kremówki i mascarpone i kilka procentów :) Może w niedługim czasie zagości na Waszych stołach :) 


Składniki:
  • 4 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 35 g kakao
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Dno trzech jednakowych tortownic o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Żółtka umieszczamy w misie nad kąpielą wodną i ubijamy na jasny puszysty krem (około 10 minut). Odstawiamy.
W drugiej misie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do masy żółtkowej przesiewamy kakao i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy pianę z białek i wszystko mieszamy do połączenia się składników.
Masę dzielimy między blaszki, wyrównujemy. 
Pieczemy około 20 minut do tzw suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu chwilę zostawiamy w foremkach. Następnie blaty ciasta studzimy na metalowej kratce (papierem do dołu). Papier odrywamy dopiero po wystygnięciu biszkoptów.
Gdy biszkopty wystygły odrywamy papier. 

Składniki na dżem:

  • 3/4 słoiczka dobrej jakości dżemu wiśniowego 
  • 4 łyżki nalewki wiśniowej lub zwykłej wódki

Dżem i nalewkę umieszczamy w małym garnuszku, chwilkę podgrzewamy. Odstawiamy do przestygnięcia. 

Składniki na krem:
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
Mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier puder ubijamy na gęsty krem.

Dodatkowo :

  • 100 g ulubionej czekolady

Czekoladę ścieramy na t tarce o dużych oczkach.

Wykonanie:
Pierwszy biszkopt kładziemy na paterze. Smarujemy go połową dżemu na to wykładamy część kremu. Na krem kładziemy drugi blat, ponownie smarujemy go dżemem i kremem. Na kremie umieszczamy trzeci blat. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem i oprószamy startą czekoladą. Dekorujemy np czereśniami.




2 komentarze:

Printfriendly