08.12.2014

Zebra piernikowa


Ciasto chcę dedykować anonimowej osobie która ostatnio umieszcza piękne komentarze na blogu. Zawsze jestem bardzo wzruszona za takie ciepłe słowa. Dziękuje bardzo wszystkim którzy odwiedzają bloga. 

Ciasto jest pyszne, delikatnie z aromatem piernikowym. Niebo w gębie :) Mam nadzieje że ktoś się skusi.

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
  • 225 g drobnego cukru
  • 270 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 25 g kakao
  • 2 łyżki gorącej wody 
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika


Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.

Masło, cukier, mąkę do pieczenia, proszek do pieczenia, jajka,mleko i ekstrakt waniliowy miksujemy na jednolitą masę około 2 minut. Masę dzielimy na dwie równe części.
Kakao, przyprawę do piernika i gorącą wodę mieszamy w małej miseczce następnie wlewamy do jednej części masy i mieszamy do połączenia się składników.

Masy na przemiennie po dwie łyżki kładziemy na środku formy w ten sposób powstanie wzorek zebry.
Ciasto pieczemy około 50 minut. Studzimy na metalowej kratce.




1 komentarz:

  1. Jeśli nasycę oczy fotografią - deseru - czy innej potrawy - Język traci zmysły - wtedy trudno nie ulec pokusie - Ale też dzięki fotografii można zauważyć -wysiłek -pracowitość talent(zdolności)Tak samo jak z iskierki powstaje pożar - tak samo fotografia wzmaga apetyt - Zebra piernikowa to poezja kulinarna -cukiernicza kreacja - na ucztę Sylwestrową - na pożegnanie Starego Roku - i na urodziny Nowego Roku -

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly