18.12.2014

Babeczki z Amaretto i bezowymi choinkami


Czyż nie prawda że są urocze? :)  Śliczne i do tego pyszne. Na pewno będą ozdobą stołu Świątecznego i zachwycą niejedną osobę. Możecie tutaj zabłysnąć i zamiast orzechów użyć pokruszonych ciastek oreo lub posypać kokosem a będą małą namiastką śniegu bo chyba o białych świętach możemy tylko pomarzyć.






Składniki na 12 babeczek:
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka Amaretto
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C°. Papilotkami wypełniamy foremkę na muffinki.
Składniki umieszczamy w misie i miksujemy około 2 minut. Masę rozdzielamy między papilotki.
Pieczemy około 15-20 minut na złoto brązowy kolor. Studzimy na metalowej kratce.

Choinki bezowe:
  • 2 białka
  • 140 g drobnego cukru
  • barwnik zielony
Piekarnik rozgrzewamy do 100 C°. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy małymi porcjami cukier. Na końcu dodajemy barwnik.
Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy choinki. Suszymy.

Dodatkowo:
  • 100 g czekolady
  • 1 łyżka masła
  • orzechy pokrojone w cząstki
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej.

Wykonanie:

Zimne babeczki zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie. Na środku umieszczamy choinkę boki posypujemy orzeszkami. Wszystko delikatnie posypujemy cukrem pudrem.




1 komentarz:

Printfriendly