03.12.2014

Peperkakor

Peperkakor to nic innego jak pierniczki. Pochodzą ze Szwecji. Są pyszne lekko twardawe po upieczeniu . W szczelnym pudelku można je trzymać na pewno nawet kilka tygodni albo i miesięcy. Nie wiem jak długo ponieważ u mnie wytrzymały tylko 2 dni (skończyły w naszych brzuszkach ) Są pyszne bardzo aromatyczne. Świetnie sprawdzą się na pierniczki na choinkę.
Masa zaraz po wykonaniu będzie dosyć klejąca ale schłodzona w lodówce będzie fajna do wałkowania. 
Jeśli nie macie melasy z powodzeniem  można zastąpić ją miodem.


Składniki na około 30 pierniczków:
  • 280 g mąki pszennej
  • 90 ml wody
  • 70 g melasy 
  • 65 g brązowego cukru
  • 25 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków
  • 90 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.
Wodę, melasę, cukier brązowy, drobny cukier, cynamon, imbir, goździki i masło umieszczamy w małym garnuszku. Podgrzewamy aż cukier i masło całkowicie się rozpuści. 
Do mąki wlewamy ciepłą masę. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników.



2 komentarze:

  1. Artystyczne wykonanie - robiące wrażenie-(wprost z pod dłuta rzeźbiarza-lub artysty malarza - Takie reniferki są nie tylko smaczne - można by je zawiesić na świątecznej choince -ku radości dzieci-

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ciasta można wycinać różne kształty nie tylko zwierzątka. Na pewno przepięknie ozdobią każdą choineczkę.

      Usuń

Printfriendly