04.12.2014

Pierniczki z pomarańczą

Przepyszne pierniczki z nutką pomarańczy. To właśnie jest to. Bardzo polecam.




Składniki na około 50-60 ciasteczek:
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki goździków
  • 250 g masła
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka golden syrup lub miodu
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 1 jajko
Mąkę, sodę, cynamon, imbir i goździki przesiewamy.
W małym garnuszku podgrzewamy masło, cukier, miód, sok. Podgrzewamy aż masło i cukier się roztop. Całość wlewamy do przesianej mąki, dodajemy jajko i otartą skórkę z pomarańczy. Mieszamy do połączenia się składników.
Masę przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 4 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 C°. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na grubość około 3- 4 mm i wykrawamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blaszce. Pieczemy około 10 -12 minut.
Studzimy na metalowej kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly