28.04.2014

Torcik serowy - Pascha


Wiem że troszkę już późno na słodkości Wielkanocne ale ten torcik czeka już na opublikowanie już przeszło rok. Jest przepyszny. Do masy serowej możecie dodać np. rodzynki, kandyzowane owoce wszystko co tylko chcecie. Mi najbardziej smakuje z gorzką czekoladą która przełamuje słodkość kremu i ananas. Bardzo polecam nie tylko na święta.






Składniki na biszkopt:

  • 2 duże jajka, białka i żółtka osobno
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki

Dno foremki o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°.
Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy żółtka i cukier. Miksujemy na gęstą puszystą masę. Wsypujemy mąkę i wszystko razem delikatnie mieszamy. Przelewamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy około 15 minut na złoty kolor. Po ostudzeniu biszkopt oddzielamy od boków foremki ostrym nożykiem.

Składniki na krem:

  • 1 litr mleka
  • 3 jajka
  • 500 ml śmietany kwaśnej

Dodatkowo:

  • 250 g masła
  • szklanka cukru pudru
  • 100 g czekolady gorzkiej, pokrojonej na małą kostkę
  • mała puszka ananasów pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • galaretka truskawkowa przygotowana z 400 ml wody

Mleko umieszczamy w dużym garnku. Garnek umieszczamy na małej mocy palnika.
Śmietanę i jajka umieszczamy w misie i wszystko razem roztrzepujemy. Wlewamy do mleka i mieszamy. Gotujemy wszystko razem często delikatnie mieszając do wytworzenia się sera. Odcedzamy. Odstawiamy do ostudzenia.

Miękkie masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę. Następnie po łyżce dodajemy ostudzony ser. Miksujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy czekoladę i ananasy. Mieszamy. Masę dzielimy na dwie równe części do jednej dodajemy kakao i mieszamy.

Wykonanie:

Biszkopt umieszczamy w tej samej foremce w której go piekliśmy. Na biszkopt wykładamy ciemną masę, następnie jasną. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Chłodzimy wszystko w lodówce kilka godzin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly