14.04.2014

Kokosowa babka


Kolejna babka w tym roku. Tym razem kokosowa. Bardzo bardzo smaczna, puszysta. Polecam.







Składniki:

  • 340 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 170 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego lub waniliowego
  • 250 ml maślanki
  • 100 g wiórków kokosowych

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Formę smarujemy i wysypujemy mąką. 

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól przesiewamy. Masło miksujemy z cukrem na jasny puszysty krem. Ciągle miksując dodajemy pojedyńczo jajka. Następnie dodajemy maślankę, wiórki i przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przelewamy do formy. 

Pieczemy około 50-60 minut do tzw suchego patyczka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly