16.04.2014

Ciasteczka wielkanocne


Tradycyjne angielskie ciasteczka wielkanocne. Bardzo smaczne i chrupiące. 










Składniki na około 30 ciasteczek:

  • 225 g miękkiego masła
  • 140 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko, białko i żółtko osobno
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 15 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 55 g koryntek
  • cukier do posypania ciasteczek
Masło umieszczamy w misie i z cukrem ucieramy na jasny puszysty krem. Ciągle miksując dodajemy żółtko. Następnie dodajemy mąkę, przyprawę do piernika i sól. Miksujemy. Na końcu dodajemy kandyzowaną skórkę i koryntki. Mieszamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 30-60 minut. 

Piekarnik rozgrzewamy do 190C°. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na lekko oprószonym mąką blacie na grubość około 5 mm. Wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce w sporych odstępach. 
Ciasteczka pieczemy 7 minut po czym wyciągamy blaszkę z piekarnika


i każde ciasteczko smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Następnie pieczemy jeszcze 5-8 minut na złoty kolor. Studzimy nie zdejmując z blaszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly