Ciasteczka wielkanocne
Tradycyjne angielskie ciasteczka wielkanocne. Bardzo smaczne i chrupiące.
Składniki na około 30 ciasteczek:
- 225 g miękkiego masła
- 140 g drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko, białko i żółtko osobno
- 280 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 15 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 55 g koryntek
- cukier do posypania ciasteczek
Piekarnik rozgrzewamy do 190C°. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na lekko oprószonym mąką blacie na grubość około 5 mm. Wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce w sporych odstępach.
Ciasteczka pieczemy 7 minut po czym wyciągamy blaszkę z piekarnika
i każde ciasteczko smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Następnie pieczemy jeszcze 5-8 minut na złoty kolor. Studzimy nie zdejmując z blaszki.
Komentarze
Prześlij komentarz