09.04.2014

Kakaowe Whoopie pie

Dzisiaj coś specjalnie dla dzieci. Nasuwa się pytanie czy oby tylko dla dzieci ? Moje maluszki mają już przerwę świąteczna i chcąc im zapełnić wolny czas postanowiliśmy upiec Whoopie Pie. Pyszne ciasto w mniejszym wydaniu przełożone kremem. Wierzch posypaliśmy kolorową posypką. Wiem że w dzisiejszych czasach już raczej nie jest popularne w ten właśnie sposób ozdabianie wypieków ale myślę że posypki wracają do łask a dzieci mają dużą frajdę z takich kolorowych ciasteczek.

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 225 ml maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na jasną puszysty krem. Ciągle ucierając dodajemy jajko, następnie dodajemy maślankę i przesianą mąkę. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Za pomocą łyżki do lodów na wcześniej przygotowaną blaszkę nakładamy kulki z ciasta zachowując spore odległości między nimi (ze standardowej łyżki wyjdą ciastka około 10 cm średnicy). Pieczemy około 10-12 minut. Studzimy na metalowej kratce.
Zimne przekładamy kremem.

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru lub więcej
  • otarta skórka z połowy cytryny


Wszystkie składniki miksujemy razem na gęsty krem.

Wykonanie:

Zimne ciastka przekładamy kremem np przy pomocy szprycy z ozdobną końcówką. Wierzch można posmarować rozpuszczoną czekoladą i posypać kolorową posypką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly