04.04.2014

Kruche ciasteczka z dżemem

Najlepsze kruche ciasteczka. Nie twardnieją, są zawsze mięciutkie i kruche. Rozpływają się w ustach. Bardzo dobre nawet bez przełożenia dżemem, tylko wtedy do ciasta można dodać np otartej skórki z cytryny. Pycha.





Składniki na około 18 sztuk:
  • 225 g miękkiego masła
  • 65 g cukru pudru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g mąki pszennej
Dodatkowo:
  • dżem malinowy bez pestek
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy aż ciasto zlepi się w jedną kulę (można też zagnieść ręcznie). Ciasto owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na lekko oprószonym blacie na grubość około 4 mm. Wycinamy ciasteczka o średnicy 5 cm. W połowie wyciętych ciasteczek wycinamy mniejszy wzorek (to będą wierzchnie nakrycie). Ciasteczka przekładamy na blaszkę w odstępach.
Pieczemy około 12-15 minut do momentu aż ciasteczka zaczną się złocić. Studzimy na metalowej kratce.

Zimne przekładamy dżemem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly