Drożdżówki z borówkami
Pyszne drożdżówki z borówkami. Delikatne, puszyste i aromatyczne. W sam raz na drugie śniadanie. Bardzo namawiam do upieczenia.
Składniki :
- 100 ml ciepłego mleka
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 20 g świeżych drożdży
- 75 g cukru
- 60 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 350 g borówek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 40 g cukru
- żółtko
- łyżka mleka
Mąkę, masło, jajko, cynamon, sól i zaczyn umieszczamy w misie miksera i miksujemy przy pomocy haka do momentu aż ciasto będzie sprężyste i jednolite ( około 10 -15 minut, na początku ciasto będzie klejące ale nie dosypujmy mąki ponieważ gdy gluten zawarty w mące zacznie się uwalniać ciasto przestanie być klejące).
Odstawiamy ciasto przykryte lnianą ściereczką na około godzinę do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotowujemy borówki które mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°.
Gdy ciasto już wyrosło wykładamy je na lekko oprószony blat lekko zarabiamy i dzielimy na 16 równych części. Formujemy kule. Na środku formujemy wgłębienie. Bułeczki układamy na blaszce w sporych odstępach. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. We wgłębieniu umieszczamy borówki.
Odstawiamy na 20 minut do napuszenia. Pieczemy około 15 minut na złoto brązowy kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz