30.04.2014

Drożdżówki z borówkami


Pyszne drożdżówki z borówkami. Delikatne, puszyste i aromatyczne. W sam raz na drugie śniadanie. Bardzo namawiam do upieczenia.





Składniki :
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 75 g cukru 
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 350 g borówek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru
  • żółtko
  • łyżka mleka
Do mleka wkruszamy drożdże dodajemy cukier i dwie łyżki mąki. Roztrzepujemy, odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę, masło, jajko, cynamon, sól i zaczyn umieszczamy w misie miksera i miksujemy przy pomocy haka do momentu aż ciasto będzie sprężyste i jednolite ( około 10 -15 minut, na początku ciasto będzie klejące ale nie dosypujmy mąki ponieważ gdy gluten zawarty w mące zacznie się uwalniać ciasto przestanie być klejące).
Odstawiamy ciasto przykryte lnianą ściereczką na około godzinę do podwojenia objętości. 

W międzyczasie przygotowujemy borówki które mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°.

Gdy ciasto już wyrosło wykładamy je na lekko oprószony blat lekko zarabiamy i dzielimy na 16 równych części. Formujemy kule. Na środku formujemy wgłębienie. Bułeczki układamy na blaszce w sporych odstępach. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. We wgłębieniu umieszczamy borówki. 
Odstawiamy na 20 minut do napuszenia. Pieczemy około 15 minut na złoto brązowy kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly