11.04.2014

Mazurek z kremem cappuccino i bezami


Wczoraj piekłam mazurka z kremem cappuccino i bezami. Pyszny. Można upiec blat wcześniej a przybrać w ostatniej chwili. Na początku planowałam upieczenie mazurka w prostokątnej formie ale zdecydowałam się na upieczenie go w kształcie koła. Zostało mi dużo ścinków ciasta i powstały wiosenne ciasteczka.





Składniki :
  • 225 g miękkiego masła
  • 65 g cukru pudru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g mąki pszennej
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy aż ciasto zlepi się w jedną kulę (można też zagnieść ręcznie). Ciasto owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Blaszkę prostokątną o bokach 30 cm x 20cm  wykładamy papierem do pieczenia.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na lekko oprószonym blacie na grubość około 5 mm. 

Ciastem wykładamy dno foremki i nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20 minut na złoty kolor. Studzimy.

Składniki na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • saszetka sypkiej kawy cappuccino
Dodatkowo:
  • bezy
Serek mascarpone, śmietanę, cukier i kawę miksujemy na gęsty krem.

Wykonanie:

Krem rozsmarowujemy na cieście. Ozdabiamy bezami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly