Pychotka
Pychota znana jest również pod nazwą Pani Walewska. Jedno z najsmaczniejszych ciast jakie jadłam. Pyszne!!!
Ciasto kruche z kwaskowym dżemem porzeczkowym i bezą przełożone masą maślano - budyniową.
Ciasto kruche:
- 500 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g drobnego cukru
- 200 g miękkiego masła
- 6 żółtek
- słoiczek dżemu porzeczkowego o wadze około 270 g
Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy dna form. Wierzchy kruchego ciasta smarujemy dżemem. Przygotowujemy bezę.
Składniki:
- 6 białek
- 360 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g płatków migdałowych
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy małymi porcjami cukier. Miksujemy do momentu aż beza będzie lśniąca. Dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie. Bezę rozdzielamy między dwie blaszki i rozsmarowujemy na dżemie. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy około 45 minut.
Składniki na masę:
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 2-3 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 2 łyżki amaretto (można pominąć)
Masło ucieramy na jasną puszystą masę, następnie ciągle miksując dodajemy małymi porcjami zimny budyń na końcu można dodać amaretto.
Utartą masą przekładamy zimne placki.
Komentarze
Prześlij komentarz