15.04.2014

Babka kakaowa na oleju


To już ostatnia babka w tym sezonie :) Jedna z najprostszych i najszybszych. Bardzo smaczna.















Składniki :
  • 190 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 15 g kakao
  • 4 jajka
  • 130 g drobnego cukru
  • 1/2 szklanki oleju
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy. 
Jajka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy olej i suche składniki w trzech turach, delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy. 
Pieczemy około 45-55 minut do tzw suchego patyczka. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly