29.04.2014

Sernik z kandyzowaną skórką pomarańczową


Bardzo pyszny sernik nie wymagający pieczenia ze spodem. Delikatny, puszysty w sam raz słodki z kandyzowaną skórką pomarańczową ale jeśli nie lubicie możecie ją zastąpić np rodzynkami moczonymi w rumie :) 



Składniki:
  • 1000 g twarogu 
  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 5 jaj, białka i żółtka osobno
  • 50 g kaszy manny
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego
  • 130 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Piekarnik rozgrzewamy do 170 C °. Foremkę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Ser umieszczamy w malakserze i miksujemy na jednolitą gładką masę. Masło i cukier ucieramy na jasny puszysty krem, dodajemy aromat i pojedyńczo żółtka cały czas miksując. Następnie dodajemy ser, kaszę manną i mąkę ziemniaczaną miksujemy  do połączenia się składników. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy skórkę, pianę z białek, wszystko razem delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy. 
Pieczemy około 60 minut. Środek sernika po dotknięciu powinien być ścięty i sprężysty. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly