Sernik z kandyzowaną skórką pomarańczową
Bardzo pyszny sernik nie wymagający pieczenia ze spodem. Delikatny, puszysty w sam raz słodki z kandyzowaną skórką pomarańczową ale jeśli nie lubicie możecie ją zastąpić np rodzynkami moczonymi w rumie :)
- 1000 g twarogu
- 200 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 5 jaj, białka i żółtka osobno
- 50 g kaszy manny
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego
- 130 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Piekarnik rozgrzewamy do 170 C °. Foremkę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ser umieszczamy w malakserze i miksujemy na jednolitą gładką masę. Masło i cukier ucieramy na jasny puszysty krem, dodajemy aromat i pojedyńczo żółtka cały czas miksując. Następnie dodajemy ser, kaszę manną i mąkę ziemniaczaną miksujemy do połączenia się składników. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy skórkę, pianę z białek, wszystko razem delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy.
Pieczemy około 60 minut. Środek sernika po dotknięciu powinien być ścięty i sprężysty. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz