14.04.2014

Babeczki wielkanocne


Pyszne babeczki bardzo kakaowe. Może zamiast tradycyjnej baby wielkanocnej upieczecie właśnie takie malutkie babeczki. Na pewno będą się pięknie prezentowały na świątecznym stole pośród innych wspaniałych wypieków.

Użyłam formy silikonowej której nie trzeba smarować masłem ani wykładać papilotkami. 



Składniki na 12 babeczek:

  • 225 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 130 g brązowego cukru
  • 6 łyżek oleju lub 85 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 2 jajka
  • 250 ml maślanki

Piekarnik rozgrzewamy do 190 C°. Formę na muffinki wykładamy papilotkami.

Mąkę pszenną ,kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy resztę składników. Mieszamy rózgą tylko do połączenia się składników. Ciastem wypełniamy foremki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20 minut do tzw suchego patyczka.
Studzimy na metalowej kratce.

Zimne babeczki ozdabiamy ubitą na sztywno śmietaną kremówką i czekoladowymi jajeczkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly