01.04.2014

Angel Cake


Bialutkie, delikatne, pyszne ciasto z białek. Przygotowanie tego ciasta nie jest trudne chociaż powinno się go piec w specjalnej formie z kominem.  Najlepsze z dużą ilością bitej śmietany i ze świeżymi owocami. Brak tłuszczu czyni to ciasto mniej kalorycznym. We wszystkich przepisach które przeglądałam był podany cream of tartar, jest to tak zwany winian potasu ale ja pominęłam ten składnik i też ciasto się udaje, czyli składnik nie taki ważny :)





Składniki:
  • 85 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g drobnego cukru
  • 10 białek
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu z migdałów lub innego
Formę delikatnie smarujemy olejem. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C°.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Do mąki dodajemy 1/3 część podanego cukru, mieszamy i odkładamy. 
Białka ubijamy z solą na prawie sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna zaczynamy dodawać łyżką cukier (ciągle miksując), powoli.
Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę w kilku etapach za każdym razem delikatnie mieszając aby piana nie opadła.
Masę białkową przekładamy do formy, nożem tniemy pianę aby ewentualne kieszenie powietrza poprzecinać. Pieczemy na złoto brązowy kolor. Studzimy w formie, odwracając ją do góry dnem aby zapobiec opadaniu ciasta. Gdy ciasto będzie zimne nożykiem oddzielamy ciasto od formy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly