Angel Cake
Bialutkie, delikatne, pyszne ciasto z białek. Przygotowanie tego ciasta nie jest trudne chociaż powinno się go piec w specjalnej formie z kominem. Najlepsze z dużą ilością bitej śmietany i ze świeżymi owocami. Brak tłuszczu czyni to ciasto mniej kalorycznym. We wszystkich przepisach które przeglądałam był podany cream of tartar, jest to tak zwany winian potasu ale ja pominęłam ten składnik i też ciasto się udaje, czyli składnik nie taki ważny :)
Składniki:
- 85 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 200 g drobnego cukru
- 10 białek
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka ekstraktu z migdałów lub innego
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Do mąki dodajemy 1/3 część podanego cukru, mieszamy i odkładamy.
Białka ubijamy z solą na prawie sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna zaczynamy dodawać łyżką cukier (ciągle miksując), powoli.
Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę w kilku etapach za każdym razem delikatnie mieszając aby piana nie opadła.
Masę białkową przekładamy do formy, nożem tniemy pianę aby ewentualne kieszenie powietrza poprzecinać. Pieczemy na złoto brązowy kolor. Studzimy w formie, odwracając ją do góry dnem aby zapobiec opadaniu ciasta. Gdy ciasto będzie zimne nożykiem oddzielamy ciasto od formy.
Komentarze
Prześlij komentarz