30.04.2014

Babeczki mocno czekoladowe z różowym kremem


Pyszne muffinki mocno czekoladowe ozdobione kremem z bitej śmietany z serkiem mascarpone. Same muffinki nie są bardzo słodkie można je porównać ze smakiem gorzkiej czekolady do tego słodki krem. Po prostu rewelacja.







Składniki na 12 muffinek:

  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 100 ml kawy espresso
  • 50 ml Baileys
  • 2 łyżki miodu
  • 155 g cukru
  • 75 g masła 
  • 45 g kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik rozgrzewamy do 180C°.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy.

Kawę i Baileys wlewamy do garnuszka. Dodajemy miód, cukier, masło, kakao, czekoladę. Podgrzewamy na małej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Do mąki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i ciepłą masę. Wszystko razem mieszamy do połączenia się składników.
Ciastem wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20 minut do tzw suchego patyczka.
Studzimy na metalowej kratce.

Składniki na krem:

  • 150 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 70 g cukru pudru
  • barwnik spożywczy

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Miksujemy na gęsty krem. 
Krem przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy krem na zimne muffinki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly